OPEN zorgt ervoor dat patiënten veilig en gratis inzage kunnen hebben in hun medische gegevens bij de huisarts. Dit wordt mogelijk gemaakt via patiëntenportalen of Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s).

Doel is patiënten meer regie te geven over hun eigen gezondheid. PrimaCura is de regievoerder voor de regio Midden-Brabant.

Naast het raadplegen van het dossier, kan de patiënt in het portaal gebruik maken van andere e-health functionaliteiten, zoals het maken van een afspraak, een e-consult sturen, herhaalmedicatie bestellen of labuitslagen inzien. Het in gebruik nemen en het stimuleren van deze online diensten is een belangrijk onderdeel van OPEN.

Praktijken en PGO's

Per 1 september 2021 zijn bijna alle praktijken ook aangesloten op PGO’s. Er zijn verschillende PGO’s waar patiënten uit kunnen kiezen. Ze zijn nog niet gebruiksvriendelijk en voorlopig biedt een PGO weinig extra functionaliteiten naast dossierinzage. Daarom zal voorlopig de focus liggen op het stimuleren van gebruik van patiëntenportalen. Hiervoor wordt ondersteuning aangeboden vanuit het OPEN-programma.

Verschillen tussen PGO en portaal

Let op: momenteel zijn alleen huisartsenpraktijken aangesloten op PGO’s, andere zorgaanbieders volgen later.

Contact of vragen over OPEN

Eline Braam
Projectleider OPEN vanuit regiocoalitie Tilburg

Handige downloads en hulpmiddelen

Alle handige links naar de algemene documenten, MijnGezondheid.net en Uw Zorg online vind je in de documentenbibliotheek:

Naar documentenbibliotheek

Online inzage, hoe ervaart de patiënt het?